Живий хліб без дріжджів на заквасці.
Жива закваска
1 день Змішати 100 г борошна і 100 г води, додати 1 чайну ложку цукру або меду. Накрити і поставити в тепле місце. Я беру житнє борошно.
2 день У цю закваску додати 100 г борошна, тієї ж і 100 г теплої води, розмішати до консистенції сметани, поставити в тепле місце.
3 день Повинні з'явитися пухирці. Додаємо 100 г борошна і 100 г теплої води . Добре перемішати і залишити на добу, коли закваска подвоїлася ,вона готова і можна використовувати для випічки.
Перекладаємо в скляну банку і зберігаємо в холодильнику. Раз в тиждень необхідно підгодовувати закваску, додаючи 100 г борошна і 100 г води. Залишити постояти в теплому місці хоча б 30 хв.
Хліб на заквасці
На 800 г хліба знадобитися 6-7 ст. ложки зрілої закваски,250 мл теплої води,2 ст. ложки рослинного масла,1.5 ст. ложки цукру або меду, 1,5 ч. ложки солі,3 ст. ложки висівок .Все добре перемішати і додати борошно приблизно 560 р. Якщо хочеться щоб хліб був повітряний і м'який, то тісто має бути таке, щоб мешалось ложкою.А якщо любите щільний хліб,то тісто має бути таке ,щоб місити руками.Я довго не мешу,трохи.Залишаємо тісто в теплому місці на 1.5-2 ч. Тісто має бути прикрите рушником. Через це час перемішати ще раз,форму змастити маслом і перекласти тісто.Верх розрівняти мокрими руками. Накрити і залишити ще на 2-3 ч. Тісто має піднятися в два рази Випікати 50-60 хв. Буває,що не піднімається в 2 рази,але нічого,все одно можна випікати.
Обов'язково відразу вийняти з форми,накрити рушником і дати охолонути.!
Я печу відразу 2 хліба,1 раз у тиждень.Один хліб,коли охолоне й стане холодним закладаю в морозилку і беру коли треба.
Будь ласка,зверніть увагу,що закваска повинна бути активною.Для цього перед тим як пекти хліб,закваску вийняти з холодильника заздалегідь (я виймаю за добу або півдня) і підгодувати, коли побачите,що вона активна,тобто появилась така шапочка з бульбашок,тоді можна її використовувати..Буває,що не дуже активна,але я пекла і виходило,тільки не дуже піднімався хліб.
Можна за бажанням експериментувати з тестом. Я беру 4-5 ст. ложки цільнозерновий пшеничного борошна,2 ст. ложки житніх висівок,решту додаю на око борошном 1 сорт. Виходить сірий хліб. Можна додавати 1-2ст.ложки солоду,кмин і вийде Бородинський хліб. Добре додавати насіння в тісто,льон подрібнений і т. д. Варіантів безліч.
Важливо звернути увагу на форму,в якій будете випікати.Вона повинна бути безпечною. Алюмінієві,які є в продажу-шкідливі.Краще силіконові або старі металеві ,які були раніше.
Якщо будуть питання,буду рада відповісти.