Китайський деревний гриб Муер
Склад і наявність корисних речовин: Ці гриби не просто такі популярні в Азії. Крім непоганих смакових якостей, вони мають безліч корисних і навіть унікальних властивостей.
- Муер багатий на білок, і за його вмістом цей продукт не поступається навіть м'ясу.
- У цих грибах дуже багато вітамінів групи B і вітаміну Д.
- Також містяться в муері амінокислоти, фосфор, кальцій, калій.
- Він ідеально підходить для дієтичного харчування, тому що допомагає знизити вагу, насичуючи водночас організм усіма потрібними мікроелементами, що запобігає авітамінозу.
Корисні та лікувальні властивості: Користь від грибів муер для здоров'я велика.
- Насамперед тому, що вони вважаються прекрасним природним антиоксидантом.
- Гриби мають цілу низку ферментів, що перешкоджають утворенню тромбів у судинах, а також нікотинову кислоту, відому сприятливим впливом на відновлювальні процеси. Іншими словами, кушача муер, людина не тільки може захистити організм, але й допоможе його оновленню.
- Муер містить йод, що важливо для щитоподібної залози. Ці гриби зазвичай сприяють усуненню нестачі йоду поряд з іншими продуктами японської кулінарії, наприклад, водоростями панчіх і сибуки.
- Також деревні гриби багаті на полісахариди, які запобігають розвитку злоякісних пухлин і можуть підвищувати загальний імунітет.
- Корисний цей продукт і людям, які страждають на гіпертензію, анемію, ожиріння і діабет.
- Сприяє вживанню муеру зниження рівня холестерину та поліпшенню стану серцево-судинної системи.
- Завдяки регулярному вживанню муеру нормалізується кислотність шлунка, заспокоюється запалена та подразнена слизова. Він діє як легкий антибіотик, що чинить протизапальну дію.
- Вважається також, що муер нормалізує водний обмін і уповільнює процес старіння. Їх варто вживати тим, хто страждає від набряків на ногах (для цього чайна ложечка подрібнених грибів додається в зварений без солі рис).
- Крім усього іншого, муер запобігає розвитку інфекційних захворювань.
Небезпечні властивості:
- Насамперед, муер протипоказані тим, у кого є захворювання печінки, оскільки таким людям будь-які гриби є взагалі не рекомендується.
- Алергікам ці гриби також не зовсім підходять. Особливо тим, хто страждає екземою або шкірним дерматитом — така екзотика здатна викликати небажану реакцію. Засіб цей продукт організму не приносить, самі по собі він не отруйний і не має отруйних аналогів. Але якщо говорити про гриби, що диктуться, треба пам'ятати, що вони можуть вбирати шкідливі речовини, які часто призводять до розладів травлення або отруєння.
- Також завдяки вмісту великої кількості хітину муер вважається не зовсім придатною їжею для дітей до 14 років. У дитячому організмі дитини немає ферментів, які засвоюють хітин у великих об'ємах, тому краще обмежувати споживання грибних страв.
Як зберігати: Сушені гриби радять зберігати в прохолодному сухому місці, де вони будуть придатними до вживання дуже довго, до 5 років. Розмочені ж гриби зберігаються в закритій мисці з водою не більш ніж 2-3 доби.
У кулінарії: Смак у муера практично нейтральний, завдяки чому вони чудово поєднуються з будь-якими продуктами. Їх використовують для приготування численних тушкованих і смажених страв, перших страв, гарнірів, холодних закусок і салатів. Як основна страва муер використовують рідко через ту саму нейтральність смаку. Перед приготуванням цей продукт необхідно замочити в теплій воді приблизно на 3-4 години. Після цього гриби збільшують об'єм у 6-8 разів. Далі треба прибрати жорстку кореневу частину й можна готувати. У Кореї популярним є смажений муер зі спеціями. Для приготування такої страви на розігріту сковорідку кладуть червоний перець, мелку кінзу, заливають їх оливковою олією й смажать приблизно 2 хвилини. Потім додають гриби та готують 7-10 хвилин. Охололі гриби подаються з зеленню. Якщо продукт входить до складу салату, то потрібно додавати солоні та гострі соуси. Крім того, муер часто вживають як локшину, нарізаючи тонкими смужками та вирушаючи в бульйон, що кипить, на 20 хвилин. Також часто ці гриби використовують як гарнір до смаженої картоплі, вареного рису або свинини.
У сучасній кухні популярний салат фунчозу з муер. До його складу, крім муеру, входять рисова локшина, морква, кочечка капуста, спеції та зелень. Для його приготування вермішель заливають на 10-15 хвилин окропом, обсмажуючи тим часом капусту кочерку та терту моркву зі спеціями, потім додають туди ж нарізані соломкою гриби та смажать приблизно 10-15 хвилин. Після цього сковороду накривають кришкою й дають постояти приблизно 10 хвилин. Після закінчення цього часу локшину змішують із грибами, додають соєвий соус, свіжу кінзу й охолоджують у холодильнику кілька годин.
Калорійність: Як і в більшості грибів, калорійність муеру зовсім невелика — 33 ккал. Тому його можна використовувати й у дієтичному харчуванні.
Харчова цінність у 100 грамах: Білки 4,8 г
Жири 0 г
Вуглеводи 2,4 г
Основні атрибути | |
---|---|
Країна виробник | Китай |
Тип продукції | Сушені |
Тип | Фасовані |
Користувальницькі характеристики | |
Вид грибів | Муер |
- Ціна: 55 ₴/100 г