Вівсяне борошно є природним сховищем безлічі корисних речовин. Вона містить усі незамінні для людини амінокислоти, зокрема тирозин і холін, кальцієві та фосфорні мінеральні солі, ферменти, ефірну олію та легко засвоюються вуглеводи. Крім того, склад вівсяного борошна багатий на вітаміни групи B, Е і PP, а також містить набір мікроелементів, зокрема досить рідкісний кремній, відповідальний за нормальний обмін речовин.
Найважливішими складовими елементами вівса є слизові речовини, що нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту, харчові волокна, знижують рівень холестерину, й антиоксиданти, що виводять шлаки та уповільнюють процес старіння.
100 грамів продукту містять 13 грамів білків, 6,8 грамів жирів і 64,9 грамів вуглеводів.
Калорийность вівсяного борошна становить 369 кКал. І хоча це досить велика цифра, її однаково відносять до дієтичних харчових продуктів завдяки вмісту клітковини та легко засвоюваних білків, що дають змогу відновлювати пошкоджені тканини в організмі.
Вітамінний склад вівсяного борошна має такий вигляд:
- В1 (тіамін) — 0,35 мг
- В2 (рибофлавін) — 0,1 мг
- В6 (піридоксин) — 0,5 мг
- В9 (фолієва кислота) — 32 мкг
- Е (токоферол) — 1,5 мг
- РР (ніацин) — 1 мг
- РР (ніациновий еквівалент) — 4,3 мг
Крім того, вівсяне борошно містить макроелементи:
- фосфор — 350 мг
- калій — 280 мг
- магній — 110 мг
- сірка — 81 мг
- кальцій — 56 мг
- натрій — 21 мг
і мікроелементи:
- залізо — 3,6 мг
- цинк — 1,09 мг
- марганець — 0.76 мг
- мідь — 370 мкг
- фтор — 90 мкг
- молибден – 13 мкг
- кобальт – 2,1 мкг
Не дивно, що під час вживання вона позитивно впливає на різні системи органів нашого тіла.
Застосування:
Багатий вітамінно-мінеральний склад вівсяного борошна є основою для широкого використання цього продукту в їжу. Найпоширенішими кулінарними виробами з неї здавна були і залишаються печиво, млинці та кисель.
Вівсяне печиво, мабуть, найвідоміший рецепт із вівса. Воно має безліч рецептів приготування, може заради незвичайного смаку вмикати горіхи, родзинки, мед, шоколад, різні фруктові джеми та цілі шматочки фруктів. Для підвищення корисних властивостей у вівсяне печиво додають сир, морква, гарбуза, ягоди та сухофрукти. Але незалежно від добавок воно надає величезний позитивний ефект на всю травну систему, особливо на печінку.
Вівсяний кисель — один із найстаріших і найкорисніших продуктів із борошна. Його можуть вживати і дорослі, але особливо він корисний для дітей, позаяк забезпечує зміцнення імунітету та стабільну роботу печінки. Для підвищення корисних властивостей киселю в нього часто додають меду, молока або варення.
Вівсяні млинці — ще один популярний рецепт із вівса. На відміну від пшеничних млинців готувати його простіше, швидше, а в результаті виходить ситніша та корисніша страва.
Крім цього, вівсяне борошно можна додавати й до будь-якого тіста. Такі вироби виходять більш розсипчастими та хрусткими. Однак потрібно мати на увазі, що вівсяне борошно містить мало клейковини (глютену). Тому як компонент, що сполучає, разом із нею часто використовують і лляну.
Корисні властивості вівсяного борошна забезпечили їй застосування у косметології. Маски на її основі тонізують шкіру обличчя, надають їй матовість, зволожують і живлять. Вівсяні скраби мають м'який відлущувальний ефект, з успіхом використовуються для жирної або шкіри, що в'яне.
Основні | |
---|---|
Культура | Овес |
Термін придатності | 6 міс |
Країна виробник | Україна |
Користувацькі характеристики | |
Виробник | ТМ "Сто пудів" |
Упаковка | Паперовий пакет |
кількість | |
Вага упаковки | 500 |
- Ціна: 31 ₴