Горохове борошно успадкував корисні властивості гороху, з якого виготовляються. Є цінним дієтичним продуктом і одночасно замінником пшеничного борошна для хворих на целіакію. Її використовують для приготування запіканок, пудингів, з неї попекуть хліб і булочки, які до смаку нічим не поступаються традиційним виробам із пшениці, але більш корисні та безпечні для фігури.
Поживна цінність гороху, а відповідно, і горохового борошна перевершує більшість овочів. В її складі міститься до 6,7% рослинного білка та приблизно 15% вуглеводів, з яких 6% становлять цукри. Продукт — рекордсмен щодо вмісту необхідних людині амінокислот і протеїнів. Горох також багатий на азотисті сполуки, вітаміни C, B1, B2, B6, PP, D, E і K, калій, кальцій, фосфор і натрію. Білковий складник схожу з м'ясною і молочною, тому горох і його похідні часто порівнюють із м'ясом. Головні відмінності рослинної версії — немає холестерину та порівняно невелика ціна.
Калорийность горохового борошна: 71 ккал на 100 г продукту.
У чому користь? Борошно, яке отримують із гороху, має цілу низку корисних властивостей:
- Є натуральним джерелом таких амінокислот, як-от треонін і лізин — вони життєво необхідні для функціонування нашого організму. Тістечка, що міститься в продукті піридоксин, забезпечує виробництво й розщеплення амінокислот. У разі дефіциту цієї речовини в людини можлива поява судом або розвиток дерматиту.
- Селен, який може у великій кількості перебувати в гороху (точні цифри залежать від регіону вирощування), має антиоксидантні властивості та захищає людські клітини від впливу вільних радикалів і канцерогенів.
- Рослинний білок у складі продукту набагато краще засвоюється, не напружуючи водночас шлунково-кишковий тракт і не чинячи того негативного впливу, на який здатні м'ясні продукти.
- Борошно, що отримується з гороху, забезпечує організм енергією, підвищує працездатність і витривалість організму.
- У разі регулярного вживання поліпшується робота серця, знижується ризик розвитку гіпертонічної хвороби, інфаркту міокарда, запобігає утворенню тромбів у судинах.
- Рекомендується людям, які страждають на туберкульоз і цукровий діабет.
- Характеризується делікатним сечогінним і жовчогінним ефектом.
- З'єднання, що входять до складу продукту, покращують обмін речовин і перешкоджають відкладенню підшкірного жиру.
- Регулярне вживання рекомендоване тим, хто страждає на надмірну вагу або просто стежить за своєю фігурою.
- Для поліпшення роботи головного мозку та «підживлення» нервових клітин людям розумової праці треба перед їдою вживати по 1 ч. л. горохового борошна.
- Завдяки високому вмісту клітковини допомагає справлятися із закрепами та іншими проблемами, що виникають під час перетравлення або засвоєння їжі.
- Компреси з гороховим борошном застосовують у разі місцевого загоєння ран і наривів на шкірі. Може входити в лікувальний план харчування у разі ендокринних захворювань.
- Завдяки високому вмісту вітамінів випічка за участю такого борошна буде корисна у разі авітамінозу.
- Успішно використовується в косметології. Благодійний ефект надає як на шкіру, так і на волосся.
- Оскільки горохове борошно не містить глютену, її можна використовувати в харчуванні людей, які страждають на целіакію — захворювання, пов'язане з нестерпністю організмом людини пшеничного білка (клейковини в складі злакових). Більшим, які страждають на це (часто спадкове) захворювання, можна їсти не тільки каші та супи на основі гороху, але й різну випічку з горохового борошна: хліб, булочки, пироги.
Протипоказання:Явної шкоди під час вживання борошна з гороху в розумних межах під час медичних досліджень виявлено не було. Але є невеликий список протипоказань:
- Схильність до метеоризму та процесів бродіння в кишківнику. Щоб цього не допустити, рекомендується не надмірно надмірно горохом і його похідними.
- Під час приготування страв до них рекомендують додавати фенхель і кріп (свіжий, сушений або у формі насіння) для зниження газоутворювального ефекту.
- Також не треба запивати страви, приготовані з горохового борошна, холодною водою.
- Наявність подагри або інших захворювань нирок. Це пов'язано з вмістом у гороху пуринів, які сприяють скупченню сечової кислоти в організмі. Більшим краще звести вживання такого борошна до мінімуму, щоб не посилити симптоматику.
- загострення панкреатиту, гастриту або виразки шлунка. Велика кількість клітковини забезпечує додаткове навантаження на шлунок, тому у разі гострих станів травної системи від горохового борошна краще відмовитися до повного одужання.
Вага паковання — 500 г
Основні | |
---|---|
Культура | Горох |
Термін придатності | 6 міс |
Країна виробник | Україна |
Користувацькі характеристики | |
Виробник | ТМ "Сто пудів" |
Упаковка | Паперовий пакет |
- Ціна: 35 ₴