Борошно з бобів нуту — гарне джерело калію, кальцію, цинку та білка. Крім того, у внутрішньому борошно багато розчинних харчових волокон (дієтичної клітковини), так званих складних вуглеводів, необхідних нашому організму для здоров'я й повноцінної життєдіяльності. Наявність у харчуванні грубого рослинного волокна покращує травлення і зміцнює імунітет.
Борошно нутове багате на вітаміни (Е, пантотенову кислоту, В), макро- та мікроелементи (калієм, кальцієм, магнієм, залізом, цинком), амінокислотами (лізином, треоніном). Тому будь-яка випічка з додаванням нутового борошна має підвищену біологічну цінність.
Крім того, борошно з нуту має цінну якість не вбирати в себе під час смаження рослинну олію.
Додавання нутового борошна підвищує поживність, смакові якості та біологічну цінність продуктів. Нутове борошно можна використовувати в соусах, для панірування м'ясних і рибних страв, для приготування каш і супів, додавати до випічки.
Нутове борошно активно застосовується в косметології. Вона робить шкіру м'якою, пружною й шовковистою. Нутове борошно, що застосовується для вмивання, добре видаляє чорні цятки.
Цілющі властивості нутового борошна
Ще видатний східний лікар Авіценна (Абу Алі Ібн Сіна) відзначався незвичайними лікувальними властивостями нуту та продуктів із нього. Ось коротко його виказування про цей дивовижний горох:
Немає продукту кориснішого для легких, ніж нут (тутове борошно). У разі легеневих захворювань дуже корисна рідка похлібка з нутового борошна.
Нут прийнятий усередину, як і нутове борошно у формі мазі, покращують стан шкіри та колір обличчя.
Нут і нутове борошно оберігають від злоякісних пухлин, а також дуже корисні під час хвороб кісток і суглобів.
Відвар нута корисний для печінки.
Сучасні лікарі, крім того, рекомендують додавати до раціону продукти та страви з нуту дітям у період посиленого росту та людям похилого віку в як профілактичний засіб проти остеопорозу та катаракти.
Вміст корисних речовин
Зерно нута багате на вітаміни та мінеральні солі. У 100 г зерна міститься вітамінів:
А-0,19 мг,
В-0,29 мг,
В2 -0,51 мг,
В6 — 0,55 мг,
С — 3,87 мг,
рр — 2,25 мг.
Крім вітамінів організму, вкрай необхідні і мінеральні солі. Солі калію, наприклад, регулюють вміст води в тканинах; кальцій входить до складу кісток; фосфор, є складником усіх клітин організму, покращує роботу всієї нервової системи; залізо сприяє перенесенню кисню в клітини організму, брак його викликає малокров'я.
У зерне нуті міститься чимала кількість мінеральних солей. Так, середній вміст мікроелементів у мг/% становить: кальцію — 192, магнію — 126, сірки — 198, фосфору — 446, алюмінію — 708, бора — 750, заліза — 967, селену — 28, цинку — 2100 та ін.
За вмістом селену нут посідає перше місце серед усіх зернобових культур.
Нут є гарним джерелом пірдиксину, п'ятонтенової кислоти та холіну.
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Україна |
Культура | Нут |
Тип продукції | Продовольчий |
ГМО | Ні |
- Ціна: 74 ₴