Борошно отримують через помелу рису. Найчастіше сировиною слугує білий шліфований сорт, хоча в країнах Азії використовується і коричневий. Продукт зі шліфованого рису має білосніжний колір, пудроподібну консистенцію, позбавлений смаку та запаху. Таке борошно містить багато крохмалю (80% об'єму борошна) і взагалі не містить глютену (клейковини).
Склад рисового борошна
100 грамів рисового борошна містять: білки — 5,95 г; жири — 1,2 г; вуглеводи — 80,13 гр.
Енергетична цінність (калорійність) рисового борошна — 366 кКал. А вміст у ній вітамінів має такий вигляд:
- В1 (тіамін) — 0,138 мг;
- В2 (рибофлавін) — 0,021 мг;
- В4 (холін) — 5,8 мг;
- В5 (пантотенова кислота) — 0,819 мг;
- В6 (піридоксин) — 0,436 мг;
- В9 (фолієва кислота) — 4 мкг;
- РР (ніациновий еквівалент) — 2,59 мг;
- Е (токоферол) — 0, 11 мг.
Рисове борошно також містить у невеликій кількості різні макро- та мікроелементи: фосфор, калій, магній, кальцій, марганець, цинк, залізо, мідь, селен.
Користь рисового борошна зумовлена насамперед рослинним білком, що має повноцінний амінокислотний склад, необхідний для нормального функціонування людського організму. Крім мінеральних речовин, до її складу входять також крохмаль, клітковина, моно- та дисахариди.
Рисове борошно, як гіпоалергенний продукт, використовується в дитячому та дієтичному харчуванні. Пояснюється це просто — у ній немає глютену, , який навіть на травлення здорових людей може мати негативний вплив, ставши причиною таких явищ, як-от метеоризм, печія, закреп, діарея та різні розлади.
Загалом вона є важливою частиною раціону хворих серцево-судинними та нирковими захворюваннями, хронічним ентероколітом, гастритом і виразкою шлунка, а також дітей першого року життя. Великий об'єм крохмалю, що входить до складу крохмалю, робить її високопоживною їжею, вельми корисною ослабленою людям, а також спортсменам.
Кількість вітаміну В1 (тіаміну) у рисовому борошно занадто мало для забезпечення потреби організму людини. У разі його браку в раціоні може розвиватися розлади нервової системи, відомі як бери-бери. Саме тому в разі, коли вироби з рисового борошна становлять основу раціону, їх потрібно використовувати в складі страв із начинками, що компенсують брак тіаміну.
Одночасно споживання в їжу виробів із рисового борошна зменшує потребу людини в цукрі та жирах без зменшення одержуваної енергії. Саме тому вона стала одним з улюблених продуктів тих, хто бажає схуднути. Вітаміни групи B є важливим елементом для нормального функціонування нервової системи. Білки й амінокислоти в складі рисового борошна слугують будівельними матеріалами нових клітин. Брак солей натрію за одночасної наявності калію дає змогу здійснювати очисну роботу, виводячи з організму солі, що надходять з іншими продуктами.
Як і практично будь-який продукт, за певних умов рисове борошно може приносити й вред.
Брак у рисі вітамінів А і С робить його небажаним для вживання хворим на цукровий діабет або тим, хто страждає на ожиріння. Крім того, рисове борошно провокує закрепи. Також варто мати на увазі, що вироби з неї шкідливі під час статевих дисфункцій у чоловіків і під час шлункових кольок.
Застосування рисового борошна
Основною сферою використання є харчова промисловість. Рисове борошно може повноцінно використовуватися під час випікання більшості кондитерських виробів — тортів, млинців і солодощів. Вони виходять смачними, хрусткими, з красивою зернистою скоринкою. Однак потрібно враховувати, що немає глютену, є корисним із медичного погляду, позначається на кулінарних особливостях. З такого борошна не виходить дріжджового тіста, наприклад, для хліба, але її можна з успіхом комбінувати з пшеничною, зазвичай у пропорції 1:5.
- Ціна: 60 ₴