Чорна сіль видобувається на сірих озерах Індії та Пакистану, через що приправа має червоно-бурий відтінок, яєчний смак, а крім того, чітко окреслений запах прогаслих яєць. Попри це, саме чорна сіль є одним з основних інгредієнтів популярної індійської приправи «чат масала», яку в азійських країнах додають в овочеві та фруктові салати, смажені горіхи, йогурти й навіть у лимонад і соки.
Лікарі цінують цю сіль за те, що вона легко виводиться з організму та не підвищує кров'яний тиск.
А вегетаріанці Європи й Америки за допомогою черної солі імітують у стравах смак яєць.
Індійська (Гімалайська) сіль утворилася в процесі висихання стародавніх морів.
Унікальність її в тому, що вона вільна від будь-якого забруднення середовища (на відміну від сучасних морів або морської солі) і містить усі 74 елементи природи в такому ж поєднанні, як і в стародавньому океані, який був джерелом життя.
Чорна сіль має буро-рожевий колір, насичений смак і характерний запах.
Багато століть лікарі використовували її для зцілення безлічі хвороб: у разі порушення:
- обміну речовин
- проблеми травлення
- захворювань рухових органів
- захворювань нирок і сечового міхура
- серцево-судинної системи
- Чорна сіль усуває кишкові гази, печію, полегшує важкість у шлунку, посилює травлення
Аюрведична медицина використовує цю сіль як проносний засіб.
Гімалайська сіль складається переважно з NaCl, сульфату натрію, глінозему, магнезії, окис заліза та сульфату заліза, містить у великій кількості залізо.
Не збільшує вмісту натрію в крові, тому безпечна для гіпертоніків і для тих, хто дотримується низькосольової дієти.
Найчастіше використовується чорна сіль як спеція для того, щоб надавати особливого присмаку та запаху стравам. Також регулярно використовується в малих кількостях у разі додавання в гострі приправи та солоний
Чим же ця сіль відрізняється від звичайної?
- Перше — це смак. Через те, що сіль наситилася сірководцем — у неї специфічний запах вареного жовтка. Цього не варто боятися, а навпаки ця властивість може з успіхом використовуватися в вегетаріанській кулінарії як особливість страви — або під час заміни тих самих яєць у класичних рецептах.
- Друге — це своїм складом. Якщо в кухонній солі всього два мікроелементи (натрій хлорид), то в гімалайській (якщо вона справжня) — їх від 80 до 90, а ось вміст безпосередньо натрію-хлориду менший. Тому ця сіль вважається кориснішою (або менш шкідливою) ніж звичайна кухонна. І вона може стати знахідкою для тих, хто страждає на набряклість унаслідок затримки рідини в організмі — позаяк вона не призводить до затримки рідини в організмі, на відміну від кухонної солі (природно, під час вживання в нормальних, а не надмірних, количествах)
Застосування:
- для приготування справжнього домашнього майонеза без яєць — вегетаріанського або сироїдного майонезу із насіння
- для того, щоб надати салатам пікантність — незвичайний овочевий салат у конвертиках
- щоб замінити яйця в деяких рецептах — докладніше читайте тут
- , щоб солити будь-які інші страви для різноманітності — спробуйте!
Характеристики
Основні | |
---|---|
Виробник | Ямуна |
Країна виробник | Україна |
Користувацькі характеристики | |
Добавка | сіль |
Упаковка | Коробка |
Інформація для замовлення
- Ціна: 26 ₴