Плоди кеш'ю, коли ростуть, мало схожі на те, що ми бачимо в магазині — у нас продаються лише горішки, насправді кеш'ю — це солодкий плід, який на вигляд схожий на яблуко або перець неправильної форми, і на одному з його кінців — той самий горішок.
Батьківщина кеш'ю — Бразилія, там у їжу використовують не тільки горіх, але й м'яку частину, з неї варлять варення, з нею роблять пироги, запіканки або їдять сирою. Також кеш'ю в Бразилії використовують для алкогольних напоїв і настоянок.
У нас очищений кеш'ю люблять їсти на перекус, але чи всім можна їсти цей горіх?
Користь кеш'ю
Речовини, які містяться в горіху, такі різноманітні, що сприятливо впливають не тільки на органи та системи, але й на красу шкіри та волосся.
Кеш'ю славиться наявністю жирних кислот — Омега-3, Омега 6 та Омега 9; мінералів — калію, магнію, цинку, селену, міді, заліза, кальцію, натрію та інших; вітамінів — В, Е, РР. Крім того, у кеш'ю є клітковина та крохмаль.
- Селен, вітаміни та жирні кислоти в складі кеш'ю допомагають зміцнити імунітет,
- підвищити увагу та пам'ять,
- покращити серцево-судинну систему,
- запобігти утворенню холестеринових бляшок.
- Для чоловіків кеш'ю працює як афродизіак — підвищує сексуальний потяг, покращує репродуктивну функцію.
- Для жінок кеш'ю — помічник у красі волосся, нігтів і шкіри.
- Ядра горіха кеш'ю мають сильні антисептичні, антибактеріальні, тонізувальні властивості.
Кеш'ю — плід калорійний: у 100 г — 572 ккал, 18 г білків, 30,5 г вуглеводів і 42,5 г жирів.
Чи є шкідлива
Обережно мають бути ті, у кого є алергія на горіхи. Також якщо захопитися кеш'ю і їсти його занадто багато, людині загрожує зайва вага, аж до ожиріння. Саме тому дітям із проблемами з вагою від кеш'ю краще відмовитися.
Застосування в медицині
- Кеш'ю буде корисний людям, які мають проблеми з різними органами або системами.
- Горіхи не містять холестерину, запобігають появі каменів у жовчному міхурі;
- Горіхи кеш'ю знижують запальні процеси;
- Запобігають гормональному збою;
- Запобігають утворенню карієсу;
- Кеш'ю — незамінний під час вагітності. Він стабілізує роботу серця мами та плоду, формує міцні кістки в малюка;
- Запобігає появі анемії;
- Лікарі рекомендують їсти ці горіхи у разі екземи, псоріазу, різних проблем, викликаних порушенням обміну речовин;
- Кеш'ю допомагає нормалізувати цукор у крові;
- Великий вміст корисних жирів зміцнює імунітет і тримає тіло в тонусі;
- Відновлює нервову систему;
- Кеш'ю рекомендують використовувати для набирання ваги під час анорексії.
Як вибрати та зберігати
Перед тим, як купувати кеш'ю, розгляньте горіхи — вони мають бути без точок або нальоту, мати приємний запах. Якщо від горіхів пахне вогкістю, їх зберігали неправильно.
Вибираючи горіх, віддайте перевагу цілому, а не колотому — так ядро зберігається й не псується довше. Краще не зберігати кеш'ю в теплих місцях — у горішках накопичується гіркота та смакові якості губляться.
Ідеальне місце для зберігання кеш'ю — холодильник: якщо хочете, щоб горіхи протрималися свіжим роком, виділіть ним місце в морозилці, у холодильнику вони будуть впорядкованими від 2 до 5 місяців.
Можна зберігати кеш'ю не тільки в холодильнику, але й у будь-якому прохолодному місці, де не сиро, за умови, що горіхи упаковані в контейнер або у вакуумний пакет. Вони залишаться свіжими місяць.
Кеш'ю: Скільки можна на день?
Якщо ви маєте зайву вагу, обмежте вживання до 15-20 грамів кеш'ю на день. Якщо з вагою проблем немає, тоді можна на день з'їсти 30 грамів горішків. Якщо є занадто багато кеш'ю, це відразу ж зобразиться на вазі — краще зважуйте порцію на кухонних вагах, а не на очах.
Для здоров'я найкраще їсти очищені підсушені горіхи, під час будь-якої обробки втрачається левова частка корисних речовин, а різноманітні ароматизатори або підсолоджувачі лише сприяють тому, щоб людина ледве ледве довкола, що незабаром позначиться на вазі.
- Ціна: 47 ₴/100 г