Маш, або боби — мунг, квасоль азійська, зернобова культура походженням з Індії. Насіння маленькі, зелені, овальні форми.
Смак бобів мунг дуже схожий на смак квасолі, проте має невеликий горіховий відтінок.
На відміну від квасолі та гороху, маш дуже швидко готується. Його не потрібно замочувати, він і так буде готовий упродовж 40-50 хвилин. Але замочити все-таки краще.
Машина не викликає здуття кишківника, її із задоволенням їдять навіть маленькі діти. У Швеції педіатри рекомендують мамам годувати відвареним і протертим машем дітей віком від 6 місяців.
Корисні властивості та протипоказанняМашина — це насамперед необхідний кожному дуже корисний білок. У 100 грамах маша його 23 грами, і він практично повністю засвоюється організмом. Є в олії та рослинні жири, їх небагато — лише 2%, зате вони поліненасичені — захищають серце та судини, позитивно діють на обмін речовин.
Маш багатий на вуглеводи — 44 грами вуглеводів у 100 грамах машу. Але це «повільні» вуглеводи, які надовго подарують відчуття ситості та запобігають таким непотрібні перекуски на ходу.
У бобах мунго є кальцій і магній, фосфор і калій, натрій і селен, залізо та мідь, вітамінами групи B і клітковина.
- Багатий на клітковину та рослинний білок
- Містить вітаміни А, С, Е, K, вітаміни групи B (В1, В2, В3, В6, В9)
- Покращує травлення (сприяє швидкому перетравленню)
- Сприяють виведенню шкідливих речовин і токсинів з організму (оновлює сечогінним ефектом)
- Має антиоксидантну дію
- Покращує роботу нирок
- Зміцнює кісткову систему
- Слугує для профілактики артритів та артрозу
- Нормалізує рівень цукру в крові
- Очищає судини від холестеринових бляшок
- Має позитивний вплив на стан шкіри (кашиця з подрібненого машу лікує вугрі, рани та дерматит)
До того ж маш — досить поживний продукт: у 100 грамах маша міститься 300 калорій.
Протипоказання до вживання оливи зводяться лише до індивідуальної нестерпності та порушень роботи травної системи.
Найкорисніший спосіб вживанняЯкщо ви хочете отримати від бобів мунг максимум користі, то найкраще їх проростити. Проростки маша — високовітамінний продукт, особливо корисний під час посту. Та й завжди, коли потрібно відновити сили: після хвороби, під час активної розумової або фізичної активності.
Інші способи приготуванняМашино добре поєднується з овочами, іншими крупами, морепродуктами, курячим і м'ясом. Підійде для приготування салатів, пасти, супів і як самостійний гарнір. Боби мунг «дружать» із часником і імбиром, прикрашаючи аромат страви. Однією з найпростіших східних закусок також є смажений у фритюрі маш.
Використовуйте маш також для приготування супів. Ви можете робити супи як із цільним машем, так і з протертим — крем-супи, як-от горохового супу.
Основні атрибути | |
---|---|
Вид бобових | Маш |
Термін придатності | 12 міс |
Користувацькі характеристики | |
Упаковка | зіп пакет |
- Ціна: 16 ₴/100 г