Шовкушена непропарена гречка є цінним джерелом рослинних білків — їх вміст на 100 грамів крупи становить 12,6 грамів. Тому цей продукт є досить поширеним у раціоні вегетаріанців і сироїдів. Калорійність «живої» крупи становить приблизно 300 ккал на 100 грамів продукту. Вміст вуглеводів і жирів дорівнює 62 і 3,3 грам відповідно. Вітамінно-мінеральний склад зерна представлений у таблиці.
Речовина | Вміст на 100 грамів продукту |
Вітаміни |
|
Вітамін А | 5,9 мкг |
Вітаміни групи B | 1.32 мг |
Вітамін Е | 6,6 мг |
Вітамін PP | 4,1 мг |
Мікро- та макроелементи |
|
Кальцій | 20,5 мг |
Магний | 198 мг |
Калій | 379 мг |
Фосфор | 295 мг |
Залізо | 6,5 мг |
Цинк | 1,9 мг |
Йод | 3,2 мкг |
Фтор | 22 мкг |
Яка гречка корисніша
Перед тим, як бути розфасованим і відправленим на прилавки магазинів, практично будь-яке зерно проходить процеси лущення. Головна відмінність між двома розглянутими видами крупи — зеленою й пропареною гречкою — полягає в тому, що перед лущенням зерна прокачуються за температури приблизно 150-170 градусів. Цей процес наділяє крупу насиченішим смаком, проте позбавляє її живої серцевини та зовнішньої оболонки. Ці компоненти зерна зберігають у собі потужний заряд природної користі, вітамінів, клітковини та цінних мікроелементів. Без живої серцевини насіння не може дати паростки, які особливо поживні. Отже, роблячи вибір на користь зеленої гречки, можна отримати набагато більше природної користі.
Корисні властивості
Вживання зеленої гречки чинить загальнозміцнювальну дію на організм і обмінні процеси. Кожне зерно є природним джерелом антиоксидантів, а в пророщеному вигляді антиоксидантна сила крупи збільшується. Рецепт пророщування простий, його можна легко знайти в інтернеті. До того ж, пророщені зерна містять більше харчових волокон, а отже, зможуть вгамувати відчуття голоду на ще триваліший час. Ця особливість паростків вбереже від переїдання й набирання зайвої ваги. Також застосування зеленої гречки в їжу дає змогу нормалізувати рівні цукру та холестерину в крові, зміцнити стінки судин і вивести шлаки, токсини та зайву рідину з організму.
Для дітей
Маленьким дітям до 3-4 років не рекомендується до вживання зелена гречка. Це пов'язано з тим, що грубі волокна зерен можуть травмувати незміцнілий кишківник і призвести до закрепів або алергічних реакцій. Для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку допускається поєднання «живої» гречки зі звичайною пропареною. На стандартну дитячу порцію звичайної розсипчастої каші додається 1-2 столові ложки зеленої гречки. Для того, щоб уникнути проблем із травленням, не рекомендується вживати таку кашу на щоденній основі.
Під час вагітності
Такі елементи, як залізо, вітамін РР і фолієва кислота позитивно позначаються на течії вагітності, сприяють стабілізації тиску та знижують ризик настання кисневого голодування в плода, що розвивається. З огляду на те, що під час вагітності майбутнім матерям протипоказане вживання багатьох медикаментів, зелена гречка стане природним профілактичним засобом проти застудних захворювань, виснаження й авітамінозу.
Рекомендації до вживання та використання
Перед використанням суху крупу необхідно перебрати: відкинути лушпиння, розколоте пошкоджені зерна та рослинне сміття. Простіше всього зробити це за допомогою сита або дрібного друшляка.
Приготування в кулінарії
Під час першого контакту з водою зерна зеленої гречки виділяють слиз, який негативно позначається на якості та смаку страв: вони виходять неприємної консистенції з вираженим гіркуватим смаком. Тому перед приготуванням крупу необхідно замочити та кілька разів добре промити, видаливши весь слиз. Найпростішим і найпоширенішим способом приготування зеленої гречки є варіння. Для цього крупу потрібно помістити в каструльку або сотейник і залити чистою питною водою в співвідношенні 1 до 2, води має бути вдвічі більше, ніж крупи. На повільному вогні суміш доводиться до кипіння і вариться не більш ніж 15 хвилин. Після цього кашу можна заправити олією, з'єднати з овочами або нежирними сортами м'яса та риби та подавати до столу. Відварну зелену гречку можна також змішувати з іншими гарнірами та поєднувати з овочевими соками та смузі.
У народній медицині
Завдяки своїм корисним властивостям зелена гречка широко використовується в народній медицині для очищення організму від шлаків і токсинів, для нормалізації рівня цукру в крові в разі захворювання на цукровий діабет. Завдяки вмісту рутину зерна використовувалися як лікування та запобігання серцево-судинним захворюванням і нормалізації складу крові. Відварами на основі крупи промивали рани та лікували запалення порожнини рота.
У косметології
Оскільки вживання зеленої гречки сприяє очищенню організму від шлаків і нормалізації шлунково-кишкової діяльності, ця крупа стоїть на сторожі краси. Все дуже просто: правильне харчування і нормальне травлення практично унеможливлюють виникнення висипок і подразнень на шкірі, зникає набряклість і тьмяний колір обличчя. Подрібнені зерна також можуть бути використані як косметичний засіб. Все залежить від ступеня помелу.
- Зерна, подрібнені в кавомолці, можна з'єднати з водою до консистенції густої мазі. До суміші також можна додати сумішену. Таку домашню маску треба розподілити очищеною шкірою обличчя й декольте та залишити на 10-15 хвилин, потім змити. Крупиці м'якого зеленого зерна відлущують відмерлі частинки шкіри, колір обличчя стане рівнішим і здоровішим.
- Зерна, подрібнені в блендері до середніх розмірів, можна з'єднати з гелем для душу та використовувати як скрабу для тіла з натуральними частинками.
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Україна |
Термін придатності | 12 міс |
Користувальницькі характеристики | |
Упаковка | зіп пакет |
Вид крупи | Гречана |
- Ціна: 100 ₴/кг